Pİ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ!

Pİ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ!

3.14 

Pİ SAYISINDAN Pİ GÜNÜNE !

Unutmamak için Pi Günü Çeşitli Etkinliklerle kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor.

13.03.2023 90

Pİ SAYISINDAN Pİ GÜNÜNE !

Unutmamak için Pi Günü Çeşitli Etkinlikler ile kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor.

Pasta yapıp,yerim seni Pİ!

Tişört TAsarlayıp...

Pano hazırlayıp herkesin öğrenmesi için dikkat çekmek!

MART.14; üÇÜNCÜ AYIN ONDÖRDÜ! Matematikçilerin Pİ Günü...

8. Sınıf Öğrencilerimiz Nursel AKTAŞ,Erva İLHAN ve Edanur FENER'i resrefe bakışıyla hazırladıkları özel pano çalışmaları dolayısı ile tebrik ederken,Matematik Öğretmenimiz Elif KORAL ve Tayfun KIRAN'a duyarlılıklarıyla güne anlam katan çalışmalara vesile olmaları dolayısıyla teşekkürler.

Pi Günü Hakkında:

3,14 Bugün Dünya Pi Günü!

Ünlü matematik sabiti pi sayısı hakkında özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bugünün 3/14 olarak geçmesi ve bu tarihin pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

Bu sayı aslında bir orandır ve dairenin çevresinin çapına bölümünden elde edilir. Ama gel gelelim hesap etmek bu cümleyi kurmak kadar kolay olmamış. Bölündükçe bölünmüş... Sonuna erişilemeyen acayip bir sayıya (8. sınıflar bilir, bir irrasyonel sayıya) ulaşılmış.

Bu sonsuz basamaklar kimlerin ilgisini çekmiş dersiniz? Pi'nin basamaklarını belirleme birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Dünya çapında bu basamakları ezberleme yarışmaları yapılmıştır. Bu rekor Pi'nin ilk 67 890 basamaŠını ezberlemiş olan Lu Chao adındaki bir Çinliye aittir. Guinness Dünya rekoru olarak kayda geçen bu olay 24 saat 4 dakika sürmüştür. 2006 yılında Akira Haraguchi adında bir Japon Pi'nin 100 000 basamağını ezberlediğini söylemişse de bu durum resmen izlenip bir rekor olarak kayda geçmemiştir.

Peki kaç basamağı biliniyor? Pi sayısı 1.24 trilyonuncu basamaŠına kadar hesaplandı ki bu hesaplanan rakamı bile bilgisayara yazmak için 310 milyon sayfa, 2.4 TB harddisk yeri gerekti. Yani 1 milyon mp3 kadar. Pi - Pie Pi ile turtanın ingilizcesi "Pie"ın okunuşu aynı olduğu için yurt dışında pi ile turta arasında sıkı bir ilişki vardır. Pi günü Pi turtaları ile kutlanır. Pi sayısı yeterince uzunlukta yazıldığında, her rakam dizisini içinde bulabilirsiniz. Yani doğum gününüzü, telefon numaranızı ya da rastgele yazacağınız herhangi bir sayıyı Pi'nin içinde bir yerlerde bulabilirsiniz. Daha da ileri gidelim. Harflerle sayıları birbirine dönüştüren bir kod üretildiğinde kuramsal olarak herhangi bir kişinin veya kurumun adını, bir sözü, bir cümleyi hatta bir kitabı Pi içinde bulabilirsiniz. www.mypiday.com Tüm bu söylediklerimizden emin olmak için bu konuda açılmış sitelerden destek alabilir, siteye girilmiş kadar basamakta okul numaranızı, doğum tarihinizi aratabilirsiniz. Yönetmenliğini Darren Aronofsky'nin yaptığı, 1988 yapımı «Pi» isimli filmi izleyerek Pi dünyasında yolculuğa çıkabilirsiniz. «Life of Pi» filmi de size Pi sayısı ile ilgiliymiş gibi gelse de alakası yok. Aldanmayın,

  Pi edebiyata da girmiştir. Pilish pi sayısı ile kısıtlamalı bir teknikle şiir veya yazı yazmaktır. Şiirde arka arkaya gelen her kelimedeki harf sayısının Pi sayısındaki rakamlarla aynı sırada olmasıdır. En uzun Pilish metin 2010'da yayımlanan «Not a wake» kitabıdır ve Pi'nin ilk 10 000 basamağındaki rakama karşılık gelir.

 Pi'nin basamakları ile müzikteki notalar arasında ilişki kurarsanız hiç melodi yoktur. Ama yeterince uzun dinlerseniz bir melodi işittiğinizi düşünmeye başlarsınız. Dinlemeyi ihmal etmeyin!

Pi işte 3.14...........................

 

 

 

Kaynak: www.mypiday.com

13-03-202313-03-202313-03-202313-03-2023