30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun.

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun.

29.08.2022 83

 

 

Türk Tarihinin altın sayfalarının yazıldığı, Ağustos ayı zaferlerle süslü.

 Türklere Anadolu'nun kapılarını açan ve ağustos ayında kazanılan ilk galibiyet; Alparslan'ın, 26 Ağustos Cuma günü ordusuyla namaz kılıp dua ettikten sonra beyaz kefene benzeyen bir elbise giyerek askerlerine, "Şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. O zaman ruhum göklere çıkacaktır. Benden sonra oğlum Melikşah'ı tahta çıkarın ve ona bağlı kalın. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir." diye seslendi.

Ve Bizans İmparatoru Diyojen, Sultan Alparslan'ın uyguladığı hilal taktiği karşısında mağlup olup 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu kapısını Türklere açtı..

Türk Tarihinde zaferler dizi dizi;

  • 11 Ağustos 1473'te Otlukbeli'nde, Otlukbeli Zaferi
  • 23 Ağustos 1514'te Çaldıran Ovası'nda Çaldıran Zaferi
  • 24 Ağustos 1516'da Halep şehrinin kuzeyinde Mercidabık Zaferi
  • 1521 yılı ağustos ayında Kanuni'ye boyun eğdi Belgrat ve fethedilen Belgrat "Darü'l Cihad" adı ile önemli üs oldu ve Türklerin Orta Avrupa'dan gitmeyeceklerinin işareti oldu.
  • 29 Ağustos 1526'da Mohaç Zaferi
  • 1 Ağustos 1571 tarihinde Kıbrıs'ın fethi:
  • 23 Temmuz-7 Ağustos 1919  tarihlerinde Erzurum Kongresi de ağustos ayının Zafer Ayak sesleridir.
  • Sakarya Meydan Muharebesi

             Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası, Türk ordusunun Yunan ordusu ile Sakarya boylarında yaptığı meydan savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi de yine 23 Ağustos'ta başladı.

Bu tarihten itibaren gece gündüz aralıksız süren savaşta, Mustafa Kemal Paşa, yeni bir savaş stratejisi uygulayarak ordularına, "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz..." emrini verdi.

Türk askeri, bu emre uyarak vatanını canla başla savundu. Bu amansız mücadele, bütün şiddetiyle 22 gün 22 gece sürdü. Bütün cephe boyunca saldırıyı sürdüren Türk ordusu, 13 Eylül 1921'de Sakarya ırmağının doğusundan Yunan kuvvetlerini temizledi.

Sakarya Meydan Muharebesi, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği dönüm noktalarından biri olarak tarihteki yerini aldı.

  • Büyük Taarruz

Devamında Büyük Taarruz'la düşmanı tamamen yok etmek için hazırlıklar başladı ve 1922 yılı ağustos ayına kadar sürdü.

Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı ordu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. 30 Ağustos'a kadar çembere alınan düşman kuvvetleri, Dumlupınar'da aldığı darbe sonucu kaçmaya başladı.

Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrini verdi. Böylelikle, Yunan ordusu İzmir'e kadar takip edildi ve 9 Eylül 1922 tarihinde ise İzmir'den çıkarıldı.

  • Tüm bu zaferler, Türk ordusunun başarısı olarak tarihe altın harflerle yazıldı. 

                    Büyük Zaferlerin büyük komutanlarını selamlıyoruz. Devletimizi kuranlara, şimdi toprağın altında ya da üstünde olanlara şükran hislerimizi ifade ediyoruz.

Şühedalarımıza rahmet ve dua ile... Bu ruh üzerine yaşayan ve yaşatanlara hürmet ve saygı ile...